Ünnepelj gondtalanul!

Advent a karácsonyi felkészülés és a várakozás időszaka. Ilyenkor a hagyományoknak megfelelően a legtöbb otthonban gyertyát gyújtanak, ami komoly veszélyt hordoz magában. A gyertya lángja képes meggyújtani a környezetében lévő éghető anyagokat. Az adventi készülődés alkalmával sem szabad elfeledkeznünk a biztonságról annak érdekében, hogy az ünnep tényleg gondtalan legyen.
Az advent jelképe az adventi koszorú, mely általában fenyőágból, szalmaalapból készül, és négy gyertyát helyeznek rá. A várakozás során – karácsonyhoz közeledvén – minden vasárnap eggyel több gyertyát gyújtunk meg, végül a negyedik gyertya fellobbanása a karácsony eljövetelét jelzi.

Az adventi és a karácsonyi időszakban a sokéves tapasztalatok alapján megnő a lakástüzek száma. Ennek oka legtöbbször a figyelmetlenség, vagyis ezek a tűzesetek megelőzhetőek!

Mire figyeljünk?

Az éghető anyagú adventi koszorút, gyertyákat mindig helyezzük nem éghető, hőszigetelő alátétre!
A gyertyák, mécsesek csak nem éghető tartóban legyenek elhelyezve és rögzítve a koszorún!
A koszorút ne használjuk az ablakban a függöny, továbbá egyéb éghető anyag közelében!
Az égő gyertyát, mécsest tartalmazó koszorút ne tegyük huzatos helyre, ne mozgassuk!
Az égő gyertya, mécses oltására mindig tartsunk a közelben megfelelő eszközt!
Az éghető anyagú koszorút minden hőforrástól tartsuk megfelelő távolságban!
Soha ne hagyjuk őrizet-, felügyelet nélkül koszorúnkat, amíg gyertyák égnek rajta!
A kellő körültekintés nélkül elhelyezett koszorú, vagy a nem megfelelően rögzített és égő gyertya ledőlhet, a lángja pedig meggyújtja a koszorút és/vagy a környezetében lévő éghető anyagokat.

Egyre divatosabbak az elektromos ünnepi dekorációk, sokan választják a díszítésnek ezt a módját. Mielőtt elmenne otthonról, húzza ki azokat, ezzel is megelőzve egy esetleges elektromos tűz kialakulását. Karácsonyi lámpafüzér vásárlásánál keressék a terméken a minőségbiztosítás jeleit. Amelyiken szerepel a „CE” jel, az megfelel az Európai Unió minőségbiztosítási követelményeinek. A rossz minőségű termékek az áramütés és a tűzeset lehetőségét is magukban hordozzák. Ebben az esetben is igaz, hogy éjszakára, vagy hosszabb távollét idejére se hagyják bekapcsolva.

Amennyiben mégis bekövetkezik a baj, azonnal hívják a 112-es központi segélyhívó számot! Arról se feledkezzenek meg, hogy ha sikerült eloltani a tüzet, azt utólag jelezni kell a katasztrófavédelem felé.

Bátran szólj hozzá!

Hozzászólás